Veel gestelde vragen
Voor je contact met ons opneemt, bekijk eerst deze FAQ voor een antwoord op je vraag. Mogelijks vind je hier het antwoord dat je zoekt. Als je vraag hier niet tussen staat, vind je meer informatie op onze Contact-pagina.
Algemeen
Je kan een band met OFP Prolocus hebben in één van volgende situaties:
- Je bent een actief aangeslotene, dat wil zeggen dat je momenteel tewerkgesteld bent bij een entiteit die aangesloten is bij OFP Prolocus voor het aanvullend pensioen.
- Je bent een slaper, dat wil zeggen dat je niet meer werkt bij de entiteit die aangesloten is bij ons, maar dat je wel gekozen hebt, om de opgebouwde reserves te laten staan bij OFP Prolocus.
- Je bent een gepensioneerde die van een levenslange rente geniet.
Het fonds heeft geen band meer met een gepensioneerde, die zijn aanvullend pensioen als een eenmalig kapitaal heeft uitbetaald gekregen.
- De ruime meerderheid van de aangeslotenen hebben een zogenaamd vaste bijdragenplan (DC, Defined Contribution), waarbij de werkgever een vast percentage op het loon bijdraagt. Dit wordt als een eenmalig kapitaal uitgekeerd bij pensionering.
- Andere aangeslotenen hebben een zogenaamd vaste prestatieplan (DB, Defined Benefit), bij dit type van pensioentoezegging wordt de betaling van een welbepaald pensioen beloofd door de werkgever. Hij belooft aan zijn werknemers periodieke (vb. jaarlijkse of maandelijkse) rente bij hun pensionering. Dit plan werd opgesteld met als doel de pensioenkloof tussen statutairen en contractuelen te verkleinen.
- Een aantal werkgevers die initieel voor een DB of vaste prestatieplan hebben gekozen, zijn inmiddels overgestapt naar een DC-plan. Deze besturen noemen we hybridebesturen. Dit heeft als gevolg dat een aangeslotene van zo'n werkgever voor verschillende periodes in zijn loopbaan, verschillende plannen kan hebben.
- Uitzonderlijk hebben enkele aangeslotenen een cashbalance plan (CB, Cash Balance). In dit plan bepaalt de werkgever welk aanvullend pensioenkapitaal de medewerkers van het bedrijf van hun pensioenplan mogen verwachten. Daartoe legt de werkgever een bijdrage vast, alsook een rendement. Een cashbalance plan houdt op die manier het midden tussen een vast prestatieplan en een vast bijdragenplan. Net zoals bij een vaste prestatieplan engageert de werkgever zich ertoe om op de eindvervaldag een bepaalde prestatie te leveren (de uitkering van een kapitaal of rente die overeenkomt met de kapitalisatie van de bijdragen tegen het vooropgestelde rendement). En naar analogie met een vaste bijdragenplan betaalt de werkgever vaste premies.
Voor meer informatie over jouw specifieke plan, verwijzen we je in eerste instantie door naar je werkgever.
Op deze vraag is er geen standaardantwoord mogelijk. De hoogte van je aanvullend pensioen kent meerdere parameters:
- De formule (toezegging) dat je werkgever gekozen heeft.
- Je loon.
- Hoelang je bij de werkgever die aangesloten is bij ons, werkt.
- De behaalde rendementen vanuit het fonds zelf.
Je kan bij je personeelsdienst vragen, wat de toezegging (formule) is van je aanvullend pensioen. Zo kan je een inschatting maken. Enkel de behaalde rendementen kan niemand voorspellen en incalculeren. Een positieve noot, er wordt enkel gedeeld in winst dat het fonds maakt. Je hebt recht op een minimum bedrag. Eventuele verliezen die ervoor zorgen dat je onder dit minimum bedrag zou gaan, (door een slecht beursjaar) worden niet doorgerekend aan de aangeslotenen.
- In het vaste bijdragenplan (DC) is een overlijdensdekking voorzien. Zowel voor een overlijden in actieve dienst, als een overlijden na een uitdiensttreding en de reserves zijn in het fonds blijven staan.
De normale rangorde voor de begunstigden zonder wijzigingen:
- Je echtgeno(o)t(e) (voor zover je niet gescheiden bent) of je wettelijk samenwonende partner.
- Je kinderen, of bij plaatsvervulling, je kleinkinderen.
- Als geen van de bovenstaande opties van toepassing zijn en er werd geen begunstigdenverklaring bezorgd aan het fonds, dan zal het overlijdenskapitaal binnen OFP Prolocus blijven.
Het is dus zeer belangrijk, om als alleenstaande zonder kinderen, dit formulier ingevuld terug te bezorgen aan het fonds. Het formulier voor het wijzigen of toevoegen van begunstigden vind je hier terug.
- In het vaste prestatieplan (DB) is er geen overlijdensdekking voorzien, als je in actieve dienst zou overlijden. Je kan op eigen initiatief een overlijdensdekking aangaan. Je gebruikt hiervoor volgend formulier [Link Formulier]. Bij uitbetaling aan de begunstigden, wordt hiervoor een bedrag in rekening genomen.
Slapers en reserves
Je hebt een aantal opties voor je opgebouwde reserves:
- Je kan je reserves laten staan binnen OFP Prolocus.
- Je kan je reserves meenemen naar de pensioeninstelling van je nieuwe werkgever.
- Je kan de reserves meenemen naar de onthaalstructuur*.
- Je kan de reserves overdragen naar een pensioeninstelling die de totale winst onder de aangeslotenen verdeelt en de kosten beperkt. Je kan een lijs van de betrokken instellingen raadplegen op: Overzicht pensioeninstellingen art. 22 Wet 12-07-1957 | FSMA
Een voorbeeld van een uitdiensttredingsbrief van OFP Prolocus vind je hier terug.
*De onthaalstructuur is een apart opgezette formule bij een verzekeraar, die toelaat om de opgebouwde reserves te laten beheren als een aparte pensioenpot.
We krijgen vaak de vraag, wat is nu de voordeligste keuze? Hier hebben we helaas geen standaardantwoord op. Je kan de minimumrendementen van de verschillende opties vergelijken. Maar ook de optie van een overlijdensdekking, als de tijdsduur van de loopbaan tot pensionering zijn belangrijke parameters om rekening mee te houden tijdens je keuze.
- Actieve aangeslotenen krijgen jaarlijks een pensioenfiche toegestuurd met de nodige uitleg en bedragen.
- Slapers krijgen deze fiche niet meer toegestuurd. Zij kunnen hun reserves opvolgen via My Pension.
Op pensioen
Wanneer je je wettelijk pensioen aanvraagt, krijgt niet alleen je huidige pensioeninstelling waar je bij aangesloten bent dit gemeld, maar ook alle pensioeninstellingen (of verzekeraars), waar je opgebouwde reserves hebt staan als slaper. Dit gebeurd volledig automatisch.
OFP Prolocus zal dan contact met je opnemen, om een aantal formulieren in orde te brengen. Zodra we over de nodige informatie beschikken, kunnen we na je wettelijke pensionering overgaan tot betaling.
Uiteraard kunnen wij de werkwijze van een andere pensioeninstelling of verzekeraar niet garanderen. Deze dossiers zal je met hen verder moeten afhandelen.
Heb je jouw e-Box geactiveerd? Als de e-Box geactiveerd werd, worden formulieren niet meer op papier verstuurd. Je kan jouw pensioneringsformulier in dit geval raadplegen via je e-Box.
Wanneer je maar voor een beperkte tijd bent aangesloten geweest in een DB-plan, zijn de opgebouwde reserves relatief laag.
Dit zorgt ervoor dat de maandelijkse rentebetalingen ook klein zijn, dat het OFP ervoor heeft gekozen de rente toch als eenmalig kapitaal uit te betalen. Dit gebeurt als het omgerekende jaarlijkse rentebedrag kleiner is dan 250 euro.
Een slaper binnen een DB-plan krijgt de mogelijkheid zijn opgebouwde reserve als een kapitaal te laten uitbetalen bij pensionering. De omzettingsformule die hiervoor gebruikt wordt is echter niet altijd gunstig. Je dient hiervoor [dit formulier (link)] te gebruiken.
Als gepensioneerde, ontvang je in het voorjaar jouw fiscale fiche. De fiche maakt melding van het door het fonds uitgekeerde bedrag in het voorbije jaar en de bedrijfsvoorheffing die daarop werd ingehouden.
De fiche is een bewijsstuk voor je belastingaangifte.
- Een RIZIV-bijdrage van 3,55% van het totale brutobedrag (winstdeelnemingen inbegrepen). Deze bijdrage wordt door de pensioeninstelling ingehouden.
- Een solidariteitsbijdrage waarvan de hoogte afhankelijk is van de grootte van uw aanvullend pensioen: ze bedraagt tussen 0% en 2% van het totale brutobedrag (winstdeelnemingen inbegrepen). Deze bijdrage wordt door de pensioeninstelling ingehouden.
Voor de fiscaliteit zijn er naargelang hoe je jouw aanvullend pensioen uitgekeerd krijgt (maandelijks of eenmalig kapitaal), verschillende mogelijkheden:
- De maandelijkse rente wordt belast volgens de progressieve belastingvoet van de personenbelasting. Dat betekent dat het aanvullend pensioen zal toegevoegd worden aan je wettelijk pensioen en dan belast wordt als één bedrag. De som van je wettelijk pensioen en je aanvullend pensioen, (min de RIZIV-bijdrage van 3,55%), vormt het jaarlijks rentebedrag waarop de belasting berekend wordt. Je maandelijkse uitbetaling aanvullend pensioen wordt belast tussen de 35 en 50% (afhankelijk van je wettelijk pensioen).
- Het eenmalige kapitaal (winstdeelnemingen niet inbegrepen) wordt belast aan 16,50% op het brutobedrag, (min de RIZIV-bijdrage van 3,55%). Dit percentage kan gewijzigd worden door een van onderstaande redenen:
- Indien je met pensioen gaat na een volledige loopbaan (45 gewerkte jaren) én je de laatste 3 jaren actief bent gebleven), verlaagt de bedrijfsvoorheffing voor het gedeelte opgebouwd door premies betaald door de werkgever van 16,50% naar 10%
- Indien je je wettelijk pensioen echter vervroegd zou opnemen, wijzigt dit percentage als volgt :
- opname op je 60 jaar: 20% bedrijfsvoorheffing (i.p.v. 16,5%
- opname op je 61 jaar: 18% bedrijfsvoorheffing (i.p.v. 16,5%)
- opname op je 62, 63, 64 jaar: bedrijfsvoorheffing blijft 16,5%
- Gemeentelijke belastingen (opcentiemen), die afhankelijk zijn van de gemeente waar je woont.
- De uitbetaling van het kapitaal wordt uiteindelijk maximaal 16,5% belast.